top of page

Aannemen of vragen?


Aannames vs. Meten is weten

Een goede kennis van mij was druk met zijn duiven en moest even naar een BMW garage voor nieuwe winterbanden, omdat hij druk was liep hij nog met zijn vieze pak door de showroom om de tijd te doden, waar hij de nieuwe 3 serie zag. Vol interesse liep hij om de auto en keek ook naar binnen, waarop de verkoopmedewerker hem aansprak: wat een plaatje hè meneer, echt een geweldige auto. Het is wellicht even sparen voor u, maar dan heb je ook wel wat. Direct daarna werd de kennis van mij verteld dat zijn eigen auto klaar was, hij stapt in zijn “750” die van splinternieuwe winterbanden was voorzien, weer naar huis, maar kon het niet laten om nog even voor de showroom te toeteren en te zwaaien naar de verkoopmedewerker.

Iedereen kent wel een dergelijk verhaal, dus eigenlijk weten we dat aannames je alleen maar in de weg kunnen zitten want deze kennis heeft mij verteld met deze medewerker nooit zaken te doen.

Aannames

Wanneer je dingen aanneemt op basis van je eerder opgedane kennis en ervaringen is er altijd een groot gevaar dat je er naast zit. Daardoor stel je insinuerende en dus ook de verkeerde vragen waardoor het gesprek de verkeerde kant op gaat, dus niet de gewenste open vragen waarmee je achter de echte wens van een klant komt. Dat komt bij de ontvanger per definitie over als een gebrek aan interesse en ben je de verkoop (en vaak ook de klant) kwijt!

Dit geldt in principe voor elk gesprek, maar ook kan het veel extra geld, moeite en tijd kosten in het nemen van vele beslissingen. Heel veel winkeliers kunnen direct een profiel schetsen van hun winkels, bezoeker, gemiddelde besteding per klant en piek- en daltijden van bezoekers. Meestal is dit gebaseerd op hun ervaring, en vervolgens worden daar beslissingen op genomen.

Meten is weten.

Gelukkig zie je tegenwoordig in bijna elke winkel een klantenteller, maar wat wordt daar daadwerkelijk mee gedaan? Wordt de personeelsinzet er op gebaseerd? Zijn er bepaalde producten die verplaatst worden omdat uit deze cijfers blijkt dat de bezoeker ze voorbij loopt? Wordt de performance van de medewerkers hieraan afgemeten?

Waar kunnen we als winkel beter presteren en hoe doen we dat eigenlijk?

En het allermooiste hiervan ……. dit kan zonder kostenstijging of zelfs met een kostenbesparing!

Ik neem aan dat u dit in uw bedrijf allang hanteert ….…Of is het beter als ik u dit zelf eens vraag?

Ik ben oprecht nieuwsgierig en zou dit dolgraag eens voor u meten en samen naar de oplossing kijken.


     Klant is Koning                                                    Arjen Hink
     Koperwiek 7                                                        Trainer / Inspirator
     1722 DA Zuid-Scharwoude                               Coach in verkoop                              arjen@klantiskoning.nu                      06 22 509 752

bottom of page